Nieuwsbrieven

Hieronder vindt u een overzicht van de reeds verzonden nieuwsbrieven.

1 juli 2020 :
SMART INDUSTRY in de lift | Dankzij Lean uiterste flexibiliteit bij Auping

Flexibel inspelen op veranderingen is nu belangrijker dan ooit. Wij deden dit met o.a. ons Smart Industry webinar

Beste ,

Ook wij staan weer in de startblokken om ons programma ten uitvoer te brengen nu we meer ruimte gaan krijgen. Toch blijft er helaas veel onzekerheid bestaan. Flexibel inspelen op veranderingen is nu belangrijker dan ooit. Wij deden dit met o.a. ons Smart Industry webinar. Lees ook het verhaal over Auping en hun razendsnelle omschakeling naar de productie van mondkapjes. Daarnaast besteden we in deze nieuwsbrief aandacht aan het Cost Deployment programma bij Philips Drachten en onze aangepaste planning van de events en trainingen.

Najaar programma LMN
In het najaar hopen wij ons programma weer volledig te kunnen gaan oppakken. Zo staan er 2 Round Tables gepland bij Van Beest in Sliedrecht en Ten Cate Protective Fabrics in Nijverdal. Maar ook een interessant event over Asset Health Management dat aan boord gaat plaatsvinden op een van de grootste hefschepen van Heerema de Thialf. Tot slot willen we graag meer aandacht geven aan Finance 4 Lean en het belang hiervan. Houd onze website in de gaten voor de laatste datums.

Philips Drachten zet in op Cost Deployment
Denk je aan Lean dan roepen nog steeds veel mensen productie of liever nog assemblage. Toch is dit beeld inmiddels al ruimschoots achterhaald. Minstens net zo belangrijk zijn de verspillingen die men vaak ziet in het logistieke voor- en/of natraject of zelfs al bij de orderintake dan wel de verwerking ervan. Philips doet daar een schepje bovenop met het programma Cost Deployment. Derk Eising, Industrial Cost Engineer bij Philips Drachten, legt hier uit hoe Philips dit aanpakt!

Smart Industry komt eraan
Afgelopen mei heeft LMN het eerste webinar georganiseerd samen met TNO en IJssel. Het centrale thema hierbij was of Smart Industry (SI) dat na 6 jaar nu echt voet aan de grond heeft gekregen. Voor de gelegenheid hebben we 2 fieldlabs uitgekozen en samen met onze partners zijn we gaan kijken wat SI ons nu gebracht heeft. Het verslag staat op onze site of kijk hier naar een samenvattings video

Auping schakelt razendsnel en maakt gecertificeerde mondkapjes voor VWS
Het bedrijf staat bekend om zijn hoge kwaliteit, circulaire productie en natuurlijk zijn uitstekende Lean programma. In Deventer ontwerpt en bouwt men alles in eigen huis. Dankzij deze strategie kon Auping direct reageren op de behoefte aan medische mondkapjes voor de zorg. Auping ontving hiervoor een order van het ministerie van VWS en wist snel en flexibel in te spelen op deze maatschappelijke behoefte. Lees hier hun verhaal

Trainingen
Lean Worker gaat weer van start. Afgelopen keer bespaarde onze deelnemers weer gemiddeld €44.000 per persoon voor hun bedrijf! De eerste inschrijvingen en intakes hebben reeds plaatsgevonden. Lees hier hoe AWL deze training voor een van hun engineers heeft ervaren. Er staan ook dit keer weer interessante bedrijfsbezoeken gepland tijdens de opleiding. Kijk hier voor een korte impressie van deze opleiding.
Onze Green Belt opleiding geeft een praktische invulling voor jouw mensen als het gaat om de juiste Root Cause analyse of project aanpak. Schrijf je individueel in voor deze training of boek deze training als bedrijf.

We hopen jou binnenkort te mogen begroeten op een van onze volgende activiteiten!


Het Lean Management Network richt zich op het uitwisselen van kennis en ervaring over productiviteitsverbetering en procesoptimalisatie. Deelnemende bedrijven leveren actieve input in de vorm van kennisoverdracht en bestuurlijke taken. Bewezen programma’s, doelgerichte praktijktrainingen en het kunnen delen van ervaringen maken dit netwerk onmisbaar voor elke organisatie die procesoptimalisatie serieus neemt.
Lid worden?: bezoek onze site:
Website Lean Management network of mail naar: info@leannetwork.nl

13 mei 2020 :
LMN deelnemers delen hun ervaring!

Beste ,
Ook bij LMN staan we weer te trappelen om met ons programma aan de slag te gaan! Met een 3-tal zeer interessante Round Tables bij Van Beest, Ten Cate en Thyssenkrupp, en ook 3 leerzame LES bijeenkomsten over Smart Industry, Finance 4 Lean en Asset Health management zijn we er helemaal klaar voor! Helaas zullen we nog even op de rem moeten staan. Maar zodra het sein veilig is gegeven gaan we er natuurlijk weer voor!

In de tussentijd hebben enkele deelnemers een bijdrage geleverd d.m.v. een blog. Zo heeft Cor Witteveen, senior hardware engineer bij AWL, een stukje geschreven over "Wat betekent Lean voor mij" waarin hij ingaat op wat Lean voor zijn vakgebied betekend. Lees het artikel van Cor hier.

Of wat dacht je van de ervaring over klant specifieke producten en de vraag of die wel echt 100% klant specifiek moeten zijn door Alex Tenders. Hij gaat in op de reikwijdte van proces optimalisatie en hoe product standaardisatie vorm kan krijgen. Lees het gehele artikel van Alex hier.

Ook de discussie over het toepassingsgebied van Lean blijft vaak een lastig thema binnen bedrijven. Dit vaak onder het motto "wij zijn geen automobiel bedrijf". Rogier Venteville deelt hierin zijn ervaringen waarbij het gaat over Reshoring en de transitie van ETO naar CTO company wide. Je vindt dit artikel hier.

Heb jij ook een goede of wellicht minder goede ervaring opgedaan met Lean binnen je bedrijf? Laat het ons weten en deel je ervaringen in een blog. Stuur deze naar ons.

In het afgelopen jaar alsmede dit jaar hebben we weer veel medewerkers van lidbedrijven mogen trainen voor o.a. de Lean Worker, Green Belt en Lean Basis. Laat je medewerkers door ons trainen en vergroot de flexibiliteit en draagvlak voor een stabiele CI omgeving tegen een zeer gunstige prijs. Kijk voor al onze opleidingen hier.

Natuurlijk wensen wij alle technologische bedrijven veel sterkte toe voor de aankomende periode.
Nog geen lid van LMN? Voor een gering bedrag van € 575,- per bedrijf per jaar kunnen alle medewerkers van je bedrijf deelnemen aan onze activiteiten. Kijk op onze site voor de aanmeldingsopties.

Met vriendelijke groet,
Stichting Lean Management Network

T  085 87 69 280
E  info@leannetwork.nl

Het Lean Management Network

Het LMN richt zich op het uitwisselen van kennis en ervaring over productiviteitsverbetering en procesoptimalisatie. Deelnemende bedrijven leveren actieve input in de vorm van kennisoverdracht en bestuurlijke taken. Bewezen programma’s, doelgerichte praktijktrainingen en het kunnen delen van ervaringen maken dit netwerk onmisbaar voor elke organisatie die procesoptimalisatie serieus neemt.
Lid worden?: bezoek onze site:
Website Lean Management network of mail naar: info@leannetwork.nl

31 maart 2020 :
LMN groeit verder door! Voor en door leden!

Ook in 2020 hebben we een uitgebreid programma samengesteld voor onze leden. Kijk hieronder wat wij voor jou kunnen betekenen!

Beste ,
Ook wij kunnen er ook niet omheen. Verschillende programma's zijn al uitgesteld vanwege het Corona virus, maar dankzij de flexibele inzet van onze leden hopen wij het gehele programma alsnog te kunnen uitvoeren in 2020. Natuurlijk houden we je op de hoogte middels onze nieuwsbrief!
Voorts melden wij met enige trots de komst van twee nieuwe bestuursleden te weten: Lydia van den Bogaard, TPS manager Toyota Material Handling en Derk Eising, Manager Industrial Cost Engineering en Lean, Philips Consumer Lifestyle, Drachten. Met in totaal 6 bestuursleden heeft LMN een sterke basis voor de verdere groei van ons netwerk
.

Blog door Alex Tenders, Managing director:
Veel bedrijven produceren heel klantspecifiek wat ze onderscheidend maakt in hun branche. Dat maakt het meteen uitdagend om in de buurt van de gebudgetteerde kosten te eindigen. De uitdaging: klantspecifiek aanbieden maar gestandaardiseerd werken. Hou je kosten en levertijd onder controle! Lees hier verder voor de blog van Alex!

Round tables:
We zijn dit jaar te gast bij Van Beest, Ten Cate en Thyssen Krupp met uiteenlopende uitdagingen. Onder het motto "Voor en door Leden" stellen deze bedrijven een 3-tal Lean thema's aan de orde waarbij groepsgewijs ervaringen worden uitgewisseld. Kijk hier voor onze RT activiteiten.

Lean Exchange Services:
Smart Industry, Asset Health Management en Finance 4 Lean zijn dit keer de thema's voor LES. Naast de inzet van deskundigen komt ook de praktische kant aan bod. We hebben een aantal inspirerende omgevingen kunnen vinden voor deze events die Key zijn voor Lean. Kijk hier voor alle LES activiteiten.

Trainingen:
Essentieel voor zowel de start als het vervolg van een goed Lean programma. Leer van ervaren docenten uit het veld en schrijf je in voor een Lean Basis, Lean Advanced, Six Sigma Green Belt of Lean Worker. Bij Lean Worker 22 bezoeken we een aantal gerenommeerde Lean bedrijven zoals Scania en Auping. Er zijn nog een beperkt aantal plaatsen vrij.


Nieuwe LMN leden in 2020:
We groeien nog steeds in ledenaantal en verwelkomen 3 nieuwe lidbedrijven in 2020 te weten:
NS- Treinmodernisering Haarlem. Het bedrijf verzorgt de modernisering en revisie van grote materiaal series. Van electro-, mechanisatie en hydraulische techniek tot een complete renovaties van treinstellen.
IHC IQIP Sliedrecht. Specialist in of- en offshore installatie van fundatie voor bouwconstructies zoals windmolenparken en olieplatformen.
MWM Benelux Rotterdam. Verkoop, ontwerp en installatie van, alsmede onderhoud aan, warmtekrachtcentrales en biogas warmtekrachtinstallaties.

We hopen jou binnenkort te mogen begroeten op een van onze volgende activiteiten!


Het Lean Management Network richt zich op het uitwisselen van kennis en ervaring over productiviteitsverbetering en procesoptimalisatie. Deelnemende bedrijven leveren actieve input in de vorm van kennisoverdracht en bestuurlijke taken. Bewezen programma’s, doelgerichte praktijktrainingen en het kunnen delen van ervaringen maken dit netwerk onmisbaar voor elke organisatie die procesoptimalisatie serieus neemt.
Lid worden?: bezoek onze site:
Website Lean Management network of mail naar: info@leannetwork.nl

24 december 2019 :
Doorkijk programma 2020 en een jaar vol activiteiten en nieuwe leden

Een doorkijk van het programma 2020 en terugblik op een succesvol jaar vol activiteiten en natuurlijk nieuwe leden.

Beste ,
Het bestuur van LMN wenst je fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

We kunnen terugkijken op een mooi jaar met veel activiteiten. Round tables bij 3 schitterende lidbedrijven, verschillende trainingen waaronder Lean Worker en Six Sigma Green belt en niet te vergeten onze LES activiteiten met o.a. Scrum voor engineering bij VMI en Zehnder. Met dank aan alle leden welke ons motto "Voor & door bedrijven" weer een fantastische invulling gaven.

Bij alle bedrijven liggen natuurlijk de plannen voor 2020 weer klaar. Hopelijk zitten de speerpunten voor het Lean programma daarin verweven. Continue verbeteren kan alleen als je de organisatie blijft uitdagen. LMN helpt bedrijven te verbinden die deze uitdaging zoeken samen met leden die hun kennis willen delen en daarmee onze technologische industrie een warm hart toedragen.

Voor 2020 hebben we weer een vol programma staan waarbij leden kunnen deelnemen aan verschillende thema's zoals AI (Artificial Intelligence), Finance 4 Lean en Lean & duurzaam, maar ook weer een buitenland reis. Hou onze website in de gaten voor deze en onze andere activiteiten.

Round Table

We starten dit jaar op 5 maart met de Round Tables bij een bedrijf dat als voorbeeld mag dienen voor de Nederlandse industrie! In Sliedrecht wordt dan ook de gehele keten van draadstaal t/m eindproduct in eigen huis gemaakt. Een hoogwaardig product, gebruikt bij tal van nationale en internationale bedrijven in de sleep en bagger industrie waar Nederland groot mee is geworden! De inschrijving start in januari. Lees hier het verhaal op onze website

Lean gebruik je voor standaard producten! Of gaat dat verder?
De vraag naar gevarieerde klant specifieke producten maakt dat veel organisaties nog steeds werken volgens het Engineering to Order principe ofwel ETO. De exclusiviteit maakt het bedrijf uniek maar tegelijkertijd ook kwetsbaar. Wat als een (buitenlandse) concurrent dezelfde variantie kan bieden maar dan als CTO variant? De marge op het product zegt vaak genoeg..... lees hier de blog van Rogier Venteville

Lean Worker

In maart starten we de volgende ronde van onze succesvolle Lean Worker training. Tijdens deze training bezoeken we veel verschillende bedrijven zoals Scania productie in Zwolle en bekijken we tal van praktische voorbeelden hoe Lean wordt toegepast. Het jaarprogramma is dan ook zeer uitgebreid en bevat meer dan 73 Lean en Six Sigma thema's en wordt vooral gevolgd door teamleiders en managers van operations, logistiek, inkoop en engineering. Deelnemers aan deze training vormen een stabiel draagvlak voor de verdere uitbouw van Lean binnen het bedrijf!
Ook een volgende stap zetten op weg naar een volledig Lean bedrijf? Kijk hier voor ons aanbod van alle trainingen: LMN training aanbod 2020

We hopen jou te mogen verwelkomen op een van onze volgende activiteiten!
Annelies Dieperink

Het Lean Management Network

Het LMN richt zich op het uitwisselen van kennis en ervaring over productiviteitsverbetering en procesoptimalisatie. Deelnemende bedrijven leveren actieve input in de vorm van kennisoverdracht en bestuurlijke taken. Bewezen programma’s, doelgerichte praktijktrainingen en het kunnen delen van ervaringen maken dit netwerk onmisbaar voor elke organisatie die procesoptimalisatie serieus neemt.

Lid worden?: bezoek onze site: Website Lean Management network of mail naar: info@leannetwork.nl

25 juli 2019 :
Het programma van najaar 2019 en Scrum voor engineering noodzakelijk?

Het programma van najaar 2019 en Scrum voor engineering noodzakelijk?

Beste ,
Verbeter technieken bestaan al sinds de eerste industriële revolutie. Hogere output, efficiency, lagere doorlooptijden en een perfecte kwaliteit, vormen de belangrijkste KPI’s bij veel bedrijven. Af en toe komt er een “nieuwe” verbeter techniek om de hoek kijken. Zo lijkt Scrum nu ook opmars te gaan maken binnen de technologische industrie. Nou is Scrum, onderdeel van Agile, zelf nog niet zo oud. Een aantal Agile technieken zijn eigenlijk afgeleid of soms zelf gekopieerd uit het Lean handboek. Een zeer duidelijk voorbeeld hiervan is Kanban, dat in het Agile boekje als een van de 12 basis gereedschappen wordt aangemerkt. Ook bij de ontwikkeling van QRM zijn dergelijke praktijken terug te vinden. Het hart van QRM is natuurlijk het POLCA systeem, een manier om een flow te versnellen. Dat komt bij ons Leaners wel zeer bekend voor! Daar waar Lean slechts z’n 70 jaar geleden bij Toyota is geïntroduceerd blijken veel verbeter technieken of geruisloos te zijn verdwenen of als onderdeel van een Lean programma te zijn omarmd. Dat laatste lijkt ook voor Scrum te zijn weggelegd. Kijk hoe de technologische industrie hier mee om gaat!

Aankomende LMN activiteiten:
Round table: TN Netherlands 26 september
Lean Office (Green Belt) Training: 30 oktober
Round Table: Eromesmarko 15 november
Lean Worker Training: 20 november


VMI Epe gebruikt SCRUM voor Product development
Product ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op bij VMI. Het bedrijf staat bij de klanten bekend als hoog innovatief en sterk klantgericht. Het ontwikkelen van nieuwe concepten en het neerzetten van functionele ontwerpen met een korte time-to-market maakt de noodzaak om VMI “mager & lenig” te krijgen en te houden. Lean is en blijft voor VMI daarbij van grote waarde. Toch bleek de ontwikkelings snelheid niet afdoende en ging men op zoek naar andere methoden om de wendbaarheid te vergroten. Scrum technieken werden ingevoerd en slim gecombineerd met het bestaande Lean programma zoals de Daily stand up meetings in combinatie met de Tier escalatie werkwijze. Een keuze die goed uitpakt voor VMI.
Lees hier het hele verslag.


Round table TN Netherlands (voorheen SKF Veenendaal)
Op 26 september zijn we te gast bij de voormalige rollager fabriek van SKF in Veenendaal. Dit bedrijf heeft altijd een grote regionale rol gespeeld en was lange tijd de grootste werkgever aldaar. De snoeiharde concurrentie strijd in samenhang met de eindklanten, die voornamelijk aan de automotive gerelateerd zijn, heeft het bedrijf ertoe gedwongen hun proces optimalisatie tot het uiterste te beheersen. Eindgebruikers als Mercedes, BMW, Audi en Volkswagen zijn zeker niet de minste en eisen een strikte toepassing van IATF 16949 normen (International Standard for Automotive Quality Management Systems). Bij een productie van 6 miljoen rollen per dag vereist dit natuurlijk een zeer hoge mate van procesbetrouwbaarheid. 1 fout product in een versnellingsbak kan immers enorme gevolgen hebben indien een terugroep actie moet plaatsvinden!
Het Continuous Improvement programma, Level 3 genaamd, werd geïntroduceerd mid 2004 waarmee verspillingen op een structurele manier worden aangepakt.
TN Netherlands bezoeken? Kijk hier voor meer achtergrond informatie en schrijf je in!


Lean Worker & Lean Office
Veel organisaties hebben een Lean verbeter programma draaien. Een aantal key medewerkers zijn getraind en zijn vol goede moed aan de slag gegaan. Ondanks mooie eerste resultaten blijkt dan toch vaak dat Lean niet alleen een kwestie is van techniek maar dat ook de bedrijfscultuur een belangrijke rol speelt bij de mate van succes. Draagvlak, of beter gezegd, het gebrek hieraan, is het grootste struikelblok van een Lean verbeter programma.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat bedrijven steeds vaker gericht kiezen om Lean trainingen aan hun medewerkers aan te bieden waarmee een beter draagvlak ontstaat binnen het bedrijf. LMN heeft speciaal hiervoor 2 trainingen ontwikkeld die inmiddels door meer dan 250 personen en 80 technologische bedrijven zijn ingezet. Deze trainingen worden door mensen uit de praktijk gegeven en bevatten altijd een of meerdere bedrijfsbezoeken waarna de kreet “dat kan niet bij ons” niet meer tot het standaard vocabulair van deze getrainde medewerkers behoord!
Ook een volgende stap zetten op weg naar een volledig Lean bedrijf? Kijk voor meer achtergrond informatie op:
Lean office training
Lean Worker training

We hopen jou binnenkort te mogen begroeten op een van onze volgende activiteiten!


Het Lean Management Network richt zich op het uitwisselen van kennis en ervaring over productiviteitsverbetering en procesoptimalisatie. Deelnemende bedrijven leveren actieve input in de vorm van kennisoverdracht en bestuurlijke taken. Bewezen programma’s, doelgerichte praktijktrainingen en het kunnen delen van ervaringen maken dit netwerk onmisbaar voor elke organisatie die procesoptimalisatie serieus neemt.
Lid worden?: bezoek onze site:
Website Lean Management network of mail naar: info@leannetwork.nl

Wilt u ook graag op de hoogte blijven en via de mail onze nieuwsbrief ontvangen? U krijgt dan bovendien toegang tot een aantal handige documenten.Welke documenten wilt u ontvangen?
ISHIKAWA diagramFailure Mode & Effect Analysis (FMEA)KAIZEN EVENTRACI: Rollen en verantwoordelijkheden in het proces5-S SCOREKAART Evaluatieformulier Werkplaats en KantoorVSM Clean Order StartVerspillingen aanpakOhno CircleBusiness Process Value Stream Map

Menu