Nieuwsbrieven

Hieronder vindt u een overzicht van de reeds verzonden nieuwsbrieven.

25 juli 2019 :
Het programma van najaar 2019 en Scrum voor engineering noodzakelijk?

Het programma van najaar 2019 en Scrum voor engineering noodzakelijk?

Beste ,
Verbeter technieken bestaan al sinds de eerste industriële revolutie. Hogere output, efficiency, lagere doorlooptijden en een perfecte kwaliteit, vormen de belangrijkste KPI’s bij veel bedrijven. Af en toe komt er een “nieuwe” verbeter techniek om de hoek kijken. Zo lijkt Scrum nu ook opmars te gaan maken binnen de technologische industrie. Nou is Scrum, onderdeel van Agile, zelf nog niet zo oud. Een aantal Agile technieken zijn eigenlijk afgeleid of soms zelf gekopieerd uit het Lean handboek. Een zeer duidelijk voorbeeld hiervan is Kanban, dat in het Agile boekje als een van de 12 basis gereedschappen wordt aangemerkt. Ook bij de ontwikkeling van QRM zijn dergelijke praktijken terug te vinden. Het hart van QRM is natuurlijk het POLCA systeem, een manier om een flow te versnellen. Dat komt bij ons Leaners wel zeer bekend voor! Daar waar Lean slechts z’n 70 jaar geleden bij Toyota is geïntroduceerd blijken veel verbeter technieken of geruisloos te zijn verdwenen of als onderdeel van een Lean programma te zijn omarmd. Dat laatste lijkt ook voor Scrum te zijn weggelegd. Kijk hoe de technologische industrie hier mee om gaat!

Aankomende LMN activiteiten:
Round table: TN Netherlands 26 september
Lean Office (Green Belt) Training: 30 oktober
Round Table: Eromesmarko 15 november
Lean Worker Training: 20 november


VMI Epe gebruikt SCRUM voor Product development
Product ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op bij VMI. Het bedrijf staat bij de klanten bekend als hoog innovatief en sterk klantgericht. Het ontwikkelen van nieuwe concepten en het neerzetten van functionele ontwerpen met een korte time-to-market maakt de noodzaak om VMI “mager & lenig” te krijgen en te houden. Lean is en blijft voor VMI daarbij van grote waarde. Toch bleek de ontwikkelings snelheid niet afdoende en ging men op zoek naar andere methoden om de wendbaarheid te vergroten. Scrum technieken werden ingevoerd en slim gecombineerd met het bestaande Lean programma zoals de Daily stand up meetings in combinatie met de Tier escalatie werkwijze. Een keuze die goed uitpakt voor VMI.
Lees hier het hele verslag.


Round table TN Netherlands (voorheen SKF Veenendaal)
Op 26 september zijn we te gast bij de voormalige rollager fabriek van SKF in Veenendaal. Dit bedrijf heeft altijd een grote regionale rol gespeeld en was lange tijd de grootste werkgever aldaar. De snoeiharde concurrentie strijd in samenhang met de eindklanten, die voornamelijk aan de automotive gerelateerd zijn, heeft het bedrijf ertoe gedwongen hun proces optimalisatie tot het uiterste te beheersen. Eindgebruikers als Mercedes, BMW, Audi en Volkswagen zijn zeker niet de minste en eisen een strikte toepassing van IATF 16949 normen (International Standard for Automotive Quality Management Systems). Bij een productie van 6 miljoen rollen per dag vereist dit natuurlijk een zeer hoge mate van procesbetrouwbaarheid. 1 fout product in een versnellingsbak kan immers enorme gevolgen hebben indien een terugroep actie moet plaatsvinden!
Het Continuous Improvement programma, Level 3 genaamd, werd geïntroduceerd mid 2004 waarmee verspillingen op een structurele manier worden aangepakt.
TN Netherlands bezoeken? Kijk hier voor meer achtergrond informatie en schrijf je in!


Lean Worker & Lean Office
Veel organisaties hebben een Lean verbeter programma draaien. Een aantal key medewerkers zijn getraind en zijn vol goede moed aan de slag gegaan. Ondanks mooie eerste resultaten blijkt dan toch vaak dat Lean niet alleen een kwestie is van techniek maar dat ook de bedrijfscultuur een belangrijke rol speelt bij de mate van succes. Draagvlak, of beter gezegd, het gebrek hieraan, is het grootste struikelblok van een Lean verbeter programma.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat bedrijven steeds vaker gericht kiezen om Lean trainingen aan hun medewerkers aan te bieden waarmee een beter draagvlak ontstaat binnen het bedrijf. LMN heeft speciaal hiervoor 2 trainingen ontwikkeld die inmiddels door meer dan 250 personen en 80 technologische bedrijven zijn ingezet. Deze trainingen worden door mensen uit de praktijk gegeven en bevatten altijd een of meerdere bedrijfsbezoeken waarna de kreet “dat kan niet bij ons” niet meer tot het standaard vocabulair van deze getrainde medewerkers behoord!
Ook een volgende stap zetten op weg naar een volledig Lean bedrijf? Kijk voor meer achtergrond informatie op:
Lean office training
Lean Worker training

We hopen jou te mogen verwelkomen op een van onze volgende activiteiten!
Annelies Dieperink

Het Lean Management Network

Het LMN richt zich op het uitwisselen van kennis en ervaring over productiviteitsverbetering en procesoptimalisatie. Deelnemende bedrijven leveren actieve input in de vorm van kennisoverdracht en bestuurlijke taken. Bewezen programma’s, doelgerichte praktijktrainingen en het kunnen delen van ervaringen maken dit netwerk onmisbaar voor elke organisatie die procesoptimalisatie serieus neemt.

Lid worden?: bezoek onze site: Website Lean Management network of mail naar: info@leannetwork.nl

16 juli 2019 :
Lean voor gevorderden!

13 mei 2019 :
Alles op het gebied van Lean Management kan je hier vinden!

11 januari 2019 :
Lean Exchange Services, hoe pakt van Beest dit aan? De technologische sector heeft de toekomst mits we verbeteren.

22 november 2018 :
LMN gaat naar Barcelona. Waarom je deze reis niet mag missen!

07 november 2018 :
Gratis toegang tot de meest belangrijke basis Lean documenten maar doe die LEAN-toolbox niet té snel open!

30 augustus 2018 :
Hoe goed ben jij in problem solving?

13 juni 2018 :
Round Table Solidus Solutions 20 Juni!

30 april 2018 :
Frisse blikken op de Lean Journey van DORC, Ervaringen uitwisselen tijdens een Lean Exchange.

26 januari 2018 :
Lean Worker opleiding gaf ons de juiste richting!

28 november 2017 :
De noodzaak van een burning platform, leer van onze Lean experts.

25 oktober 2017 :
LMN gaat internationaal, ga mee op bezoek bij top Lean bedrijven.

15 augustus 2017 :
LMN nieuws Lean Worker September

04 juli 2017 :
Iedereen verdient LEAN en schrijf je snel in voor de volgende Lean Worker!

30 mei 2017 :
Een inspirerende Round Table bij Luxaflex en een blog over Lean en kwaliteitszorg.

23 februari 2017 :
Het LMN start 13 april met de 5-daagse Lean Office training

11 oktober 2016 :
Lean Excellence bij Philips Drachten, plaatsen zijn beperkt, meld je nu aan!

14 juni 2016 :
Aankomend Round Table event bij Andritz meld je aan

10 mei 2016 :
COPE congres en Round Table van het Lean Management Network

11 april 2016 :
Lean in de praktijk en nieuwe trainingen

07 april 2016 :
Nieuwe trainingen

Wilt u ook graag op de hoogte blijven en via de mail onze nieuwsbrief ontvangen? U krijgt dan bovendien toegang tot een aantal handige documenten.Welke documenten wilt u ontvangen?
ISHIKAWA diagramFailure Mode & Effect Analysis (FMEA)KAIZEN EVENTRACI: Rollen en verantwoordelijkheden in het proces5-S SCOREKAART Evaluatieformulier Werkplaats en KantoorVSM Clean Order StartVerspillingen aanpakOhno CircleBusiness Process Value Stream Map

Menu