Round Table FloraHolland

Datum : vrijdag 13 september 2024

De logistieke uitdagingen bij dit bedrijf zijn enorm. Vanouds moet elk product dat geveild wordt, vanaf de ontvangst van de kwekers tot aan de levering aan de klanten binnen no time vlekkeloos door het bedrijf worden afgehandeld. Elke dag weer en zonder uitval. De omvorming van dit verdeelproces in een orderpick-proces is in volle gang. Hierbij ontstaan mogelijkheden om de producten te leveren op het best passende tijdstip voor de klant. Dit zijn een paar van de logistieke uitdagingen waar Royal FloraHolland ofwel RFH voor staat. Proces redesign en optimalisatie in optima forma.

In 1912 startten kwekers de eerste coöperatieve bloemenveilingen op diverse plaatsen in het land. Al snel kwam de export naar Engeland, Duitsland en de rest van Europa op gang en later ook via Schiphol naar de rest van de wereld. Door de groei nam de schaal waarop alle operaties moesten plaatsvinden flink toe. Vanaf 2008 bestaat het huidige Royal FloraHolland als fusie van vele kleinere sierteeltcoöperaties. Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg en Eelde zijn de locaties die integraal met elkaar samenwerken. Met 2700 medewerkers een flinke klus om alle 100.000 transacties per dag op de juiste plek te krijgen. Digitalisering van processen is al jaren in ontwikkeling, waarbij het een uitdaging is om de kwekers én de kopers mee te krijgen. De bekende klok is vervangen door een online veiling die in de wereld van B2B een veel groter bereik geeft en inmiddels ook het grootste digitale platform is. Ook in de directe handelsstromen van bloemen en planten tussen kwekers en kopers blijft RFH toegevoegde waarde leveren. Zo is en blijft de Coöperatie RFH de schakel tussen kwekers en kopers. Van Afrika tot Azië. Van Europa tot Zuid-Amerika.”

Workshop thema’s:
Thema 1: Samen Standaard Werken
SSW is een werkmethode die al langer met succes wordt toegepast binnen de operationele processen van RFH.
De uitdaging is hoe je de medewerkers in de processen en de leiding alert houdt om in deze werkmethode te blijven investeren, want verwatering en afwijking van de standaard ligt altijd op de loer!

Thema 2: Leader Standard Work / Operationele sturing richting Operational Excellence
De dagelijkse operatie vergt een zeer goed gecoördineerde set van activiteiten. Een strak ingeregelde processturing is dan ook van groot belang.
De uitdaging is hoe de leider intrinsiek gemotiveerd blijft om een kwalitatief goede inhoud te geven aan deze gestandaardiseerde sturing. Nut, noodzaak en soms zelfs het volledige begrip waarom we dit doen, is soms ver te zoeken. Hierdoor wordt het een ‘moetje’ i.p.v. een belangrijk onderdeel van onze uitvoering.

Thema 3: 5S
5S is de standaard voor werkplaatsinrichting, in bijna elke industrie. Bij een aantal forse procesveranderingen, bijvoorbeeld voor de “Nieuwe Logistiek” (waarbij we overgaan van order verdelen naar order picken) en voor de mechanisatie van de handling van dozen geïmporteerde bloemen, wordt het inmiddels projectmatig opgestart maar nog lang niet overal.
De uitdaging is hoe je 5S levendig houdt en prioriteert zodat men dit overal toe wenst te passen. Zeker gezien de grote (1:10) verhouding van derden in hetzelfde gebouw.

Thema 4: Verankering LEAN/CI in de organisatie
Eén van de fundamenten van Lean is standaardisatie, maar is Lean nu wel standaard?
Wat is ervoor nodig om de continuïteit van LEAN/CI niet meer van personen (directie/management) te laten afhangen, maar dat het in de processen, in het bedrijf als systeem verankerd is?

Agenda:
8:00  Ontvangst met koffie/thee
8:30 Presentatie over Royal FloraHolland algemeen
8:45 Continuous Improvement bij Royal FloraHolland
9:00 Korte toelichting op thema’s en aansluitend in groepen bezoek shopfloor
10:30 Bespreking per thema / stellingen poneren en afstemmen
11:30 Plenaire terugkoppeling
11.50 Afsluitend gesprek, feedback, tips
12.00 Lunch

Locatie: 
FloraHolland Aalsmeer
Legmeerdijk 313
Aalsmeer

Aanmelden:
Dit event staat open voor leden van LMN.

Per lid houden wij rekening met 3 deelnemers per bedrijf. Mocht je meer medewerkers willen meebrengen zet deze dan op de reserve lijst. We laten dan uiterlijk een week vooraf weten of er voldoende plek is. Let wel, veiligheidsschoenen zijn verplicht!

Graag nodigen wij onze leden uit om gratis deel te nemen aan deze bijeenkomst welke in Aalsmeer zal plaatsvinden.
Inschrijven kan via deze site of stuur een mail naar adi@leannetwork.nl

Meer informatie en inschrijven

Voor extra inlichtingen over deze Round Table Sessie kunt u contact opnemen met Annelies Dieperink van het secretariaat.

+31 (0)85 87 69 280

Direct aanmelden

Deze activiteit is uitsluitend voor LMN leden.
Registeren Round Table FloraHolland (13 september 2024)

Deze activiteit is uitsluitend voor LMN leden.

  Voornaam *

  Tussenvoegsel

  Achternaam *

  E-mailadres *

  Geslacht *
  VrouwMan

  Bedrijfsnaam *

  Functie *

  Telefoonnummer *

  Voorkeur workshop thema

  Bekijk onze andere Activiteiten