Op bezoek bij Toyota en Scania in Zweden

Datum : dinsdag 26 september 2017

LMN op reis naar Zweden. Wat een unieke Lean ervaring!

Afgelopen week ging stichting LMN met een aantal leden op bezoek bij Toyota en Scania in Zweden! 2 dagen lang stonden in het teken van Lean. Toyota met meer dan 60 jaar ervaring. Scania al meer dan 20 jaar actief op Lean gebied. Het meest opvallende: hoe beide bedrijven Lean ervaren en ontwikkeld hebben, ofwel hun Lean journey!

Ook dit keer viel de reis in goede aarde bij alle deelnemende bedrijven. Helaas moesten we een aantal leden teleurstellen daar het maximale aantal al werd bereikt binnen 2 dagen nadat de uitnodigen waren verzonden. Alle meereizende leden waren dan ook zeer enthousiast over dit bezoek! Tijdens de voorbereidingen is er veel aandacht besteed aan de samenstelling van een gebalanceerd programma.

Onder het motto  “Voor en door leden” ging stichting LMN dit maal naar Linköping en Södertalje in Zweden alwaar Toyota en Scania gevestigd zijn. Daar veel LMN leden reeds voor langere tijd aan hun Lean programma werken zijn de bekende Lean gereedschappen al lang niet meer de hoofdzaak. Voor hun is de continuïteit en het uitdiepen ervan een belangrijk onderdeel geworden. Aan dit onderdeel heeft bijvoorbeeld Scania al jarenlang gewerkt en dit ook omgezet in een Lean programma voor gevorderden!

Dit alles resulteerde in 2 bijzondere agenda’s waarbij Lean centraal stond en Lean top mensen van beide bedrijven vrij en openlijk spraken over hun ervaringen. Bij Toyota konden we live meedraaien in de asaichi, het ochtend overleg dat getrapt plaatsvindt. Daarna werd ruimschoots stilgestaan bij de ontwikkeling van het TPS programma en de reis journey hiernaar toe. Na een uitgebreid shopfloor bezoek waarin Daily management, de paintshop, TAKT, Andon en claim handling aan bod kwamen is daarna uitgebreid gesproken over Design review, Quality assurance en Tollgate processen. Een fantastische ervaring waar velen zelf dagelijks mee van doen hebben. Na de overname van BT door Toyota is deze locatie pas 10  jaren echt intensief met TPS gestart onder leiding van de Japanner Sadao Nomura. Een geweldige prestatie gezien de omvang van de organisatie!

Tijdens het avond programma konden we kennis maken met de Head of Supply Chain Networks van Scania. Hij heeft de taak om de supply chain te optimaliseren voor alle productie lokaties, wat gezien de afstanden, het aantal toeleveranciers en het aantal transporteurs geen gemakkelijke opgave is. Zijn insteek: het Lean Scania huis! Tijdens de uitleg kwam al zeer goed in beeld hoe Lean in een Supply chain toegepast kan worden.

Dat Scania een voorbeeld is voor Lean wisten we natuurlijk al langer. Bij Zwolle was inmiddels een wachttijd van meer dan een jaar ontstaan om de locatie te bezoeken. Het is dan ook extra bijzonder om de fabrieken in Zweden te mogen bezoeken. Tijd nog moeite is gespaard om de LMN leden op alle mogelijke manieren kennis te laten nemen van het Scania Productie Systeem. Ook hier stond een “loaded” programma op ons te wachten. Na de specifieke Lean introductie werden achtereen volgend bezoeken gebracht aan de Markus Wallenberg hallen, de motoren fabriek en de Basic Skills Arena. De opbouw van de processen en de manier waarop continuous improvement wordt ingevuld is ronduit indrukwekkend. Iets dat alleen al in de Basic skills Arena, waar ook hier weer de bekende skelter model staat om Lean ook echt te ervaren, duidelijk naar voren komt. Zeer mooi om te zien hoe de ontwikkeling van de individuele medewerker en de optimalisatie van bedrijfsprocessen samenkomt.

Persoonlijk trof mij nog wel het meest de wijze waarop beide bedrijven met Lean omgaan. Waar Toyota logischerwijs meer vanuit Japan hun TPS programma hebben neergezet om het daarna te  perfectioneren met lokaal management, zie je bij Scania een meer organische groei. Beide opties lijken prima te werken te oordelen naar de zichtbare resultaten. Een thema wat zeker speelt bij veel bedrijven die met een Lean programma gestart zijn  en waar de bedrijfscultuur vaak wordt gezien als een obstakel!

Het zal niet gemakkelijk zijn voor de deelnemende LMN leden deze ervaring om te zetten en direct toe te passen binnen de eigen bedrijven. Toch bleek uit de terugkoppeling dat allen gesterkt zijn in hun Lean overtuiging (in zoverre dat al niet het geval was) en met deze ervaring weer volop inspiratie hebben opgedaan hun eigen Lean programma naar de volgende fase te begeleiden.

Heb je nou naar aanleiding van dit artikel vragen, laat het ons dan weten!

Lid worden van LMN? Kijk naar onze doelgroep en ontdek onze activiteiten op www.leannetwork.nl!

LMN Voor en door leden!


Rogier Venteville

Meer informatie en inschrijven

Deze Excursie heeft reeds plaatsgevonden. Bekijk hier onze andere activiteiten van LMN.

+31 (0)85 87 69 280

Bekijk onze andere Activiteiten