Round Table Solidus Solutions

Datum : woensdag 20 juni 2018

Op 20 juni ontmoetten de LMN leden elkaar in Round Table bij het gastbedrijf Solidus Solutions in Oude Pekela. Het bedrijf is sinds 2011 actief gestart met Lean Manaufacturing waarbij ditmaal geen Lean house maar een Lean doos is ontwikkeld. Dit natuurlijk verwijzend naar hun core business zijnde producent van massief karton en massief kartonnen verpakkingen.

 

Over Solidus Solutions
Is marktleider in Europa voor de productie van massief karton en massief kartonnen verpakkingen. Het bedrijf heeft 150 jaar ervaring met vestigingen in Nederland, België, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Noorwegen. Wereldwijd telt het ca. 1250 medewerkers verdeeld over 10 locaties. Recyclebare verpakkingsoplossingen en duurzaamheid speelt een belangrijke rol binnen het gehele bedrijf.
Inmiddels zijn veel Lean processen uitgerold binnen de fabrieken en konden de leden kennis maken met hoe het bedrijf op efficiënte en veilige wijze karton produceert en vlot appelleert aan de markt! Recyclebare verpakkingsmethoden en duurzaam
Round Table
Onze gastheren Jan van de Moosdijk (plantmanager) en Gerrit van Eijk group (Lean manager) namen de leden mee middels een bedrijfspresentatie en een rondleiding door de fabriek in aanloop naar de drie workshops, zodat men in Round Table kennis kon uitwisselen t.a.v. procesoptimalisatie en “best practices” met elkaar kon delen en bespreken. Belangrijke workshop thema’s waren:
1. Shopfloormanagement, de zelfstuurbaarheid en het continue verbeterprogramma zijn sterk afhankelijk van het shopfloormanagement systeem. Daily stand up meeting en het escalatiemodel vormen onderdeel van de bespreking. Hoewel een aantal mooie stappen gezet zijn kwam het betreffende team terug met een lijstje Tips & Tops. Op basis hiervan kan gewerkt gaan worden aan de volgende verbeterstap.
2. 6-S gericht op veiligheid, hoewel veiligheid op nummer een staat in de Lean doos blijkt in de praktijk dat dit thema minder aandacht krijgt dan men zou verwachten. De verankering van veiligheid en concrete aanwijzingen bij “gevaarlijke” plekken is dan ook een aandachtspunt bij Solidus. Welke punten vragen er nu concreet de aandacht? Hoe borg je dit belangrijke punt in de bestaande processen? Het team kwam tot de conclusie dat aan veel basis randvoorwaarden is voldaan, maar dat de feitelijke grondoorzaken, zoals gedrag, zich niet gemakkelijk laat veranderen. Een paar waardevolle aspecten zijn naar voren gekomen.
3. Voorraad is en blijft de grootste aandacht binnen Lean, een goede flow is herkenbaar aan het ontbreken van voorraden. Overvolle bureaus en een hoge fysieke voorraad op de werkvloer duidt meestal op een Push systeem met veel verspillingen en dus lange doorlooptijden. De leden van dit team kregen de vraag hoe je nu concreet van Push naar Pull zou kunnen gaan? Voor veel teamleden kwam de problematiek niet onbekend voor. In de terugkoppeling van dit thema speelde de product variatie (dus veel omstellen) en de waardestroommap (actual & future) een grote rol.
Terugblik op de Round Table bijeenkomst
Gerrit van Eijk en zijn Lean team hebben de leden “ingepakt” met een goed georganiseerde Round Table waardoor er een heuse flow ontstond.
Door de leden tijdens de rondleiding mee te nemen in de workflow factory, het vergaande geautomatiseerde productieproces, de flexography versus offset/druktechnieken naar maatwerk voor de klant, in een cultuur waarbij alle medewerkers worden meegenomen, ontstond er een duidelijk beeld van het bedrijf en zijn stappen richting World Class Solidus Solutions!
Het LMN bedankt bij deze het gastbedrijf hartelijk voor de waardevolle middag en het faciliteren van de workshop! Last but not least willen we ook in het bijzonder de leden bedanken voor hun input en wijze van kennis delen!

Meer informatie en inschrijven

Deze Round Table Sessie heeft reeds plaatsgevonden. Bekijk hier onze andere activiteiten van LMN.

+31 (0)85 87 69 280

Bekijk onze andere Activiteiten