Round Table Scania Zwolle

Datum : woensdag 8 mei 2019

Scania ademt Lean!

Lean en Scania zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze eenheid is zeker geen luxe. Elke verbetermogelijkheid wordt met beide handen aangegrepen om Waste te elimineren en het proces soepeler te laten verlopen. Dit is niet alleen weggelegd voor een klein groepje van de SPS office. Nee, iedereen doet mee! Scania ademt Lean!

De eerste Round Table van dit jaar werd ditmaal gehouden bij Scania Zwolle. Geen onbekende natuurlijk voor LMN, maar eerder een warm bad waarbij Lean de klok slaat. Niet verwonderlijk dat meer dan 50 leden zich hadden opgegeven voor deze Round Table waarbij ook ditmaal 4 thema’s centraal stonden.

De dag begon met een uitleg aan de nieuwe leden en enkele gasten waar de stichting LMN voor staat. “Voor en door bedrijven” is het credo van LMN waarbij d.m.v. open communicatie en het delen van praktische kennis en inzichten over Lean, bedrijven elkaar kunnen versterken. Daarna werden de overige gasten  verwelkomd en kon de Round Table daadwerkelijk aanvangen.

Niet minder dan 10 interne Lean coaches van het Scania Productie Systeem Office (SPS) zijn ingezet om dit bezoek tot een succes te maken. Met meer dan 20 jaar Lean ervaring kun je natuurlijk niet alle thema’s de revue laten passeren. Reden voor LMN om er 4 thema’s uit te pikken die voor ieder bedrijf van belang zijn te weten:

  • SPS Lean Systeem van Scania met uitleg over de strategie rondom Lean en de invulling hiervan
  • Flow met uitleg over het principe “make one- move one”
  • 5+1. Van “Span of Control” naar “Span of Support”
  • Policy Deployment. De manier om missie, activiteiten en KPI’s te verbinden met elkaar door de gehele organisatie

 

Naast de uitleg van deze tools is er een bezoek gebracht aan de fabriek zelf waardoor je de invulling van de Lean Tools in de praktijk zag.  Op meerdere plekken ontstonden dan ook levendige discussies. Het lijkt zo simpel als je een tool werkend ziet binnen Scania. Maar hoe vertaal je dit nu naar je eigen omgeving of je eigen bedrijf, waar vaak niet iedereen overtuigd  is van het nut en de noodzaak van Lean? Een bedrijf brede integratie waarbij alles en iedereen betrokken is bij een continue verbeter programma vraagt een doordachte en vooral consequente aanpak.

Een opvallend punt bij Scania is dat de Lean tools eigenlijk geen thema meer zijn. Ze zijn aanwezig, iedereen kent ze en worden door iedereen onderschreven. Het knappe is dat zelfs na 20 jaar het SPS denken en werken nog vol op leeft; Scania blijft innoveren en dit vraagt weer om nieuwe processen.  Iedere dag, iedere uur, iedere minuut praat men over procesoptimalisatie. Een thema dat leeft bij iedere medewerker! Het geheim is dan ook dat de organisatie opzet is meegegaan om niet alleen de tools maar vooral ook de cultuur Lean te krijgen. Betrokkenheid van hoog tot laag!

Natuurlijk zal Scania niet Scania heten als ook ditmaal de Round Table deelnemers weer aan het werk gezet worden. Meedenken over verbeter potentieel. Wat heb je gezien, waar kan wat beter? Tijdens de eindpresentaties gaven verschillende deelnemers feedback op deze vraag. En ja, ook na 20 jaar blijven er voldoende verbeterpunten over.

De dag werd afgesloten met een hapje en een drankje waarbij visite kaartjes in hoog tempo zijn uitgewisseld dit met het oog op de onderlinge kennisuitwisseling. Voor en door bedrijven. Gezien de reacties een mooie dag! Namens de leden willen we graag Scania bedanken voor het faciliteren van deze Round Table. In het bijzonder een woord van dank aan Kees Luttik en zijn Lean team voor de organisatie en het gastvrije ontvangst.

Meer informatie en inschrijven

Deze Round Table Sessie heeft reeds plaatsgevonden. Bekijk hier onze andere activiteiten van LMN.

+31 (0)85 87 69 280

Bekijk onze andere Activiteiten