Round Table D.O.R.C. Dutch Ophthalmic Research Center International B.V.

Datum : donderdag 29 maart 2018

Op 29 maart 2018 had het Lean Management Network in samenwerking met D.O.R.C. B.V. een Round Table georganiseerd . Dutch Opthalmic Research Center International B.V. in Zuidland is leverancier van technieken, instrumenten en apparatuur voor oogheelkundige chirurgie.

Over D.O.R.C.

Het bedrijf is een wereldspeler en ontwikkelt door middel van een intensieve samenwerking met een aantal toonaangevende oogchirurgen een innovatief en kwalitatief hoogwaardige lijn aan oogheelkundige instrumenten en apparatuur. Naast deze chirurgische instrumenten, welke geschikt zijn voor zowel de voorzijde als achterzijde van het oog, produceert DORC ook de EVA machine. Dit is een toonaangevend product die de oogchirurg in staat stelt oogoperaties zowel aan de voor- als achterkant van het oog uit te voeren. EVA wordt geheel modulair gebouwd in een door de chirurg gewenste uitvoering.

DORC heeft een geschiedenis van meer dan 35 jaar en het begon in een oude boerderij in Geervliet, waar de heer Vijfwinkel als instrumentmaker begon en zijn eerste instrumenten voor oogchirurgie ontwikkelde. Nu is DORC een wereldwijde speler, actief in meer dan 80 landen en ca. 530 mensen in dienst. De organisatie heeft al jaren achter elkaar te maken met groei en dit vraagt om een andere manier van werken ofwel change management.

In het kader van fresh-eyes en input voor de actuele thema’s is het LMN uitgenodigd en is een Round Table Event georganiseerd. Deze draaide om 3 thema’s;

  1. WORKSHOP – Kanban en MRP

Kanban is in ingevoerd, maar op dit moment deels succesvol.  Er wordt namelijk  zowel met “pull” als “push” gewerkt. Dit levert situaties op waarbij kanban regels worden overschreden.

Feedback De planning-groep werd uitgedaagd door de volgende stelling: misschien is kanban niet per se de juiste manier voor alle onderdelen. Ook zijn zij uitgenodigd door een van de deelnemers om te komen kijken hoe zij daar mee omgaan.

  1. WORKSHOP – Lean Journey.

Door de hoeveelheid aanmeldingen was deze workshop in tweeën gesplitst. Het doel was om de volgende stappen in de Lean journey van DORC te bespreken en uit te dagen.

Feedback team 1 Petra: Uitgangspunt was het Visie 2020 document gedeeld door Petra van DORC. Om de visie te gebruiken voor het bepalen van de lean journey moet het belang van de visie helder zijn. Wat is het hogere doel? Als dat voor iedereen duidelijk is dan is de volgende stap er KPI’s  en lean tools aan te koppelen in samenwerking met de medewerkers.

Feedback team 2 Jorrit: Een aantal kritische vragen werden gesteld, bijvoorbeeld waarom DORC lean doet? Wat is het zgn. ‘’burning platform’’? En nu zit lean voornamelijk in de Operations Excellence pilaar – er zijn meer pilaren – is de focus wel ok?

Ook werd besproken hoe de doelen aan de top (visie 2020) kunnen worden gecascadeerd naar de werkvloer en dit kenbaar te maken.

  1. WORKSHOP – Fresh-Eyes Vitrectomie

Het doel van deze workshop is om de afdeling Vitrectomie door fresh-eyes te laten bekijken. Wat valt op? Waar liggen kansen om het proces te verbeteren? De feedback: optimaliseer de processen als voorbeeld, voorstel voor een Cobot om de vele handelingen in te perken.

Ter Afsluiting:

Voor LMN was het een eerste Round Table event in een medische omgeving bij een prachtig Internationaal opererend bedrijf. Wij bedanken het gastbedrijf voor de gastvrijheid en de uitstekende verzorging van de dag! En een woord van dank aan de deelnemers voor hun ‘Frisse blikken” op deze Lean journey en de positieve bijdrage tijdens de plenaire terugkoppeling aan het team van D.O.R.C. van alle Lean bevindingen en uitwisselingen!

De dag werd met een netwerkborrel en heerlijkheden afgesloten, en er werden banden gelegd tussen de nieuwkomers en de vaste deelnemers!

SAVE the Date

Op 20 juni brengen we een bezoek aan Solidus Solutions in Friesland! Het programma is in voorbereiding. Noteert u alvast deze datum in uw agenda!

Meer informatie en inschrijven

Deze Round Table Sessie heeft reeds plaatsgevonden. Bekijk hier onze andere activiteiten van LMN.

+31 (0)85 87 69 280

Bekijk onze andere Activiteiten