Ook dit jaar doet VMI weer mee in de RT ronde van LMN. Ditmaal wel met een speciaal tintje daar VMI ook gelijk haar 80 jarige bestaan viert. Een mooie prestatie van een schitterend bedrijf.
Al jaren lang timmert VMI aan de Lean weg om alle processen te ontdoen van Waste. Dit is echter geen gemakkelijke opgave als machinebouwer wanneer je klanten met allerlei varianten op de proppen komen die je fantasie ver te buiten gaan. Kortom een echte ETO-flow dus. Toch jaagt VMI op alle vormen van Waste en vraagt ook nu weer aan de leden te participeren in een van de volgende 3 thema’s.
Historie
VMI, ook wel bekend als de Veluwsche Machine Industrie, is een toonaangevend internationaal bedrijf gevestigd in Epe. Het bedrijf werd opgericht in 1946 in een voormalige melkfabriek aan de Gelriaweg in Epe. Het bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling en bouw van productielijnen voor de autobandenindustrie en is wereldmarktleider in dit segment. Inmiddels heeft VMI 8 hectare aan bedrijfsoppervlak in Epe en gebruikt dit voor ontwikkeling, engineering, assemblage en verkoop van geavanceerde productielijnen voor de fabricage van autobanden. Alle grote merken autobanden zijn afnemer van deze productielijnen. Het bedrijf is onderdeel van de TKH Group sinds 1984 en heeft sindsdien een aanzienlijke groei doorgemaakt.
Thema’s
De thema 1: Waste on company level
De centrale vraag hier is hoe Lean wordt georganiseerd binnen VMI?
• Centraal / decentraal / sites
• Hoe is de coördinatie van Lean management binnen VMI
• Hoe wordt Lean management informatie gedeeld
Kortom wat zou er moeten gebeuren om dit “huis” te versterken? Daarnaast gaat het ook om de inzet van bestaande Lean tools waarbij de vraag speelt hoe VMI werkt aan hun Waste reductie. Enkele vragen daarbij zijn:
• Hoe wordt Waste geïdentificeerd
• Prioriteit keuze rondom Waste aanpak
• Methode van aanpak
• Voortgang bewaking
Dit zijn elementaire vragen die voor elk bedrijf van belang zijn.
Thema 2: CTO vs Productie ontwikkeling, engineering, logistiek
Welke machine fabrikant worstelt er niet mee. Klant specifiek fabriceren tegen lagere marges en korte doorlooptijden. Natuurlijk is CTO de oplossing om kosten en doorlooptijd te winnen, maar dit is gemakkelijker gezegd dan operationeel uitgevoerd. Het vereist marktinzicht, visie, slimme engineering en draagvlak onder sales. De key issues hier zijn:
• Time to market uitdagingen
• NPI van idee tot meer flow product
• Nieuw product / nieuwe technologie
De vraag is of er een “standaard” route is om dit te bereiken. Hoe pak je dit aan?
Thema 3: Milieu (sustainability) en Safety
Zeg je Lean dan zeg je Waste elimineren. Nou bestaat waste zeker niet alleen uit de uren van medewerkers terugdringen maar ook energie verlies en onnodig materiaal verbruik zijn Waste. Milieu en Lean trekken hier dus samen op. Zelfs safety /duurzaam inzetbaarheid hebben een duidelijke Lean invalshoek.
• Hoe maak je dit als bedrijf zichtbaar
• Hoe combineer je de verschillende tools
• Wat kan je doen om dit concreet te maken
Kortom hoe sla je 2 vliegen in 1 klap?
Schrijf je in voor een van deze 3 fascinerende thema’s en praat mee over de mogelijke oplossingen.
Agenda:
11:00 Ontvangst
11:30 Introductie
12:30 Lunch
13:30 Onderwerpen toelichten
14:30 Rondleiding
15:30 Round table discussie
17:00 Terugkoppeling per onderwerp
17:30 Hapje en drankje
18:30 Afsluiting
Locatie
Gelriaweg 16
8161RK EPE
Aanmelden
Dit event staat open voor alle medewerkers van onze lidbedrijven, welke gratis kunnen deelnemen.
Per lidbedrijf houden wij rekening met 3 deelnemers per bedrijf. Mocht je meer medewerkers willen meebrengen dan plaatsen wij hen op de reserve lijst. We laten dan uiterlijk een week vooraf weten of er voldoende plek is. Let wel, veiligheidsschoenen meebrengen!
Inschrijven kan binnenkort.