Scania staat al jarenlang bekend als een van de meest toonaangevende Lean fabrieken in de wereld. Heel veel bedrijven hebben om die reden Scania Zwolle ook een keer bezocht. Echter door de ombouw van de fabriek zijn deze bezoeken geminimaliseerd. Nu opent Scania weer haar deuren speciaal voor LMN leden.
Dat Scania en Lean in een woord vaak genoemd wordt is al lang geen verrassing meer. Meer dan 20 jaar is Scania wereldwijd actief met het programma in de weer. Het is een never ending story! Het doel is simpel, proces verbeteren stopt nooit! Het gaat dus om de systematiek van continue  verbeteren. Nu zijn er reeds vele bezoekers bij Scania Zwolle langsgekomen. Van Productie bedrijven tot aan doctoren van ziekenhuizen. Maar hoe vertaal je nu het Lean assembleren van een vrachtwagen naar bijvoorbeeld een Lean office of een Lean reparatie bedrijf?

Over Scania Zwolle
Het is indrukwekkend om te zien hoe pakweg 195 trucks per dag met een TAKT van momenteel 5 minuten de fabriek verlaten. Met een grote hoeveelheid varianten wordt elke truck klant specifiek geassembleerd bij minimale voorraden en direct naar de klant geleverd. Na de grote ombouwing, afgelopen jaar naar de nieuwe generatie truck, wordt er nog hard gewerkt om de lijn zelf verder te finetunen. 2300 medewerkers zijn hier actief op deze locatie waarbij iedereen ook zijn steentje bijdraagt aan het SPS programma. Kijk hier hoe het assemblage proces verloopt. Openheid speelt daarbij een grote rol. Sterker nog, kijk zelf eens mee naar de actuele dag productie status welke on-line staat!

Workshops
Samen met gespecialiseerde SPS medewerkers van Scania heeft LMN een aantal thema’s benoemd waaraan jij kunt deelnemen. Deze thema’s worden niet alleen uitgelegd maar ook in de praktijk (het toepassingsgebied) bezocht in de fabriek. Natuurlijk verwachten wij weer van de deelnemers kritische vragen om de gewenste diepgang te bereiken met de ultieme vraag: hoe vertaal ik deze Lean techniek naar mijn eigen bedrijf!

Thema 1: SPS, Scania’s Lean systeem
Wat maakt Lean zo succesvol bij Scania voor meer dan 20 jaar! De rol van SPS, de invloed en het systeem achter SPS is het Key element dat Scania tot een succesvol bedrijf maakt. Dit wordt wereldwijd binnen Scania dag in dag uit uitgeoefend. Van hoog tot laag in de organisatie. Kijk in deze workshop mee hoe dit systeem eruit ziet en hoe je slechts met een paar basis ingrepen de juiste voorwaarden creëert om een succesvol Lean bedrijf te worden.

Thema 2: Flow
Een belangrijke kernwaarde van Lean is natuurlijk flow. Make one – Move one! Het zelf regulerende systeem. Dit lijkt zo simpel. Maar hoe pas je dit nu toe, of sterker nog, hoe ontwikkel je zelf flow binnen je bedrijf? Ook (vracht) auto’s werden eens stuk voor stuk gebouwd totdat Henri Ford ontdekte dat Flow veel arbeidstijd bespaarde. Het principe is niet meer weg te denken in de moderne automotive omgeving. Maar hoe zit dat in een reparatie bedrijf of een diensten omgeving? Kortom hoe krijg je processen in Flow.

Thema 3: 5+1
De Lean techniek is relatief simpel. Top down is Priority deployment. Bottum up worden de veranderingen pas echt uitgevoerd. Dit belangrijke basis principe van Lean behoeft een concreet plan van aanpak. Het 5+1 model van Scania maakt dat die betrokkenheid groot is van alle medewerkers van hoog tot laag binnen de organisatie. Centraal staat het paradigma waarbij de shift van “span of control” wordt omgezet naar “span of support”. Leer in deze workshop hoe Scania daar mee omgaat.

Thema 4: Policy Deployment (Hosin Kanri)
Betekenisvolle activiteiten en bijbehorende KPI’s ontwikkelen voor elk niveau binnen de organisatie. De koppeling tussen de missie en visie van een bedrijf concreet afbreken naar operationele activiteiten, ondersteund met KPI’s is het doel van Priority Deployment. Helaas zien we daarbij dat vertaling naar operationele activiteiten, waar alle medewerkers een steentje aan kunnen bijdragen, vaak niet concreet is gemaakt of zelfs een kopie is van het hoofddoel. Scania heeft uitgebreid aandacht besteed aan deze materie en deelt die kennis graag.

Agenda
10:30 Ontvangst voor gasten en nieuwe leden – Kennismaking bestuur LMN – Uitleg werkwijze LMN
11:30 Ontvangst overige gasten
12:00 Intro LMN
12:15 Intro Scania algemeen
12:30 Intro SPS achtergrond informatie
13:00 Lunch
13:45 Indeling workshops incl rondleiding
15:15 Break
15:30 Vervolg workshops
16:30 Plenaire terugkoppeling 10 min per team
17:10 Afsluiting & borrel
18:00 Einde

Locatie: Scania Production Zwolle
Russenweg 5,
8041 AL, Zwolle

Aanmelden:
Dit event staat open voor leden van LMN.
Per lidbedrijf houden wij rekening met 3 deelnemers per bedrijf. Mocht je meer medewerkers willen meebrengen zet deze dan op de reserve lijst. We laten dan uiterlijk een week vooraf weten of er voldoende plek is.

Inschrijven? Geef je op bij Annelies Dieperink of gebruik Aanmeldingsformulier RT Scania Zwolle 15 mei
(inschrijving uitsluitend voor leden)

Word nu lid voor slechts € 495,- per bedrijf per jaar!