De meeste bedrijven werken met een z.g.n. Push model waarbij elke stap in het proces afzonderlijk wordt gepland. Lean bedrijven werken hoofdzakelijk met Pull systemen. Door het koppelen van processen en het werken met Pull worden veel planningsactiviteiten overbodig en zijn er bovendien minder materiaalverplaatsingen nodig.
Door de groei van een bedrijf worden processen steeds complexer. Voor elk probleem of afwijking die in het verleden is ontstaan, is vaak een extra stapje in het proces opgenomen om te garanderen dat een dergelijke afwijking niet meer voorkomt. Dit leidt tot verspillingen en is dus een doodlopend pad.
Een controle op uw proces is soms onvermijdelijk maar voegt uiteindelijk geen waarde toe voor de klant. Deze wil gewoon een goed product. Uw proces Poka-Yoke (ofwel faalkosten vrij) maken, vereist dat uw medewerkers inzicht hebben en verantwoordelijkheid nemen voor de processen. Ingrediënten om uw proces te versimpelen zijn: standaardisatie (van engineering-to-order naar configure-to-order), visualisatie van orderinformatie en werkplekken, inrichten van product familie groepen en een aanverwante organisatievorm. Is het daarnaast mogelijk om capaciteiten tussen de verschillende stappen binnen een productfamiliegroep met elkaar in balans te brengen (TAKT), dan kunt u wellicht zelfs een groot deel van de planning laten vervallen. Natuurlijk is dit niet op elk proces van toepassing. Toch zijn deze principes vaker mogelijk dan gedacht.