Round Table Tsubaki Nakashima Netherlands (voormalig SKF Veenendaal)

(26 september 2019)

Het voormalige SKF bedrijf in Veenendaal kent een lange voorgeschiedenis. In 1954 werd deze fabriek geopend door Prins Bernard en lag toen zo’n beetje midden in de weilanden. De aan en afvoer ging nog per spoor. Hoewel SKF van oorsprong was opgericht in 1907 na de uitvinding van de zelfrichtende kogellager, ging Veenendaal aan de slag met de productie van de kegellagers en kooien waardoor de inbouwmaat van lagers aanzienlijk verkleind kon worden en ook axiale krachten kunnen worden afgevangen.

SKF Veenendaal heeft altijd een grote regionale rol gespeeld en was lange tijd de grootste werkgever. De snoeiharde concurrentie strijd in samenhang met de eindklanten, die voornamelijk aan de automotive gerelateerd zijn, heeft het bedrijf ertoe gedwongen hun proces optimalisatie tot het uiterste te beheersen. Eindgebruikers als Mercedes, BMW, Audi en Volkswagen zijn zeker niet de minste en eisen een strikte toepassing van IATF 16949 normen (International Standard for Automotive Quality Management Systems). Bij een productie van 6 miljoen rollen per dag vereist dit natuurlijk een zeer hoge mate van procesbetrouwbaarheid. 1 fout product in een versnellingsbak kan immers enorme gevolgen indien een terugroep actie moet plaatsvinden!

Toch heeft ook dit prachtige bedrijf in de loop van de tijd de nodige reorganisaties moeten ondergaan. Zo verhuisde het onderzoeks centrum van SKF naar Nieuwegein en Veenendaal ging zich uitsluitend richten op de rollen en kooien productie.

Continuous Improvement met Level 3

Het gestructureerd werken aan het Lean programma begon in 2004 waarbij door de toenmalige eigenaar NN Inc. uit Amerika het programma Level 3 werd geïntroduceerd. Het programma behelsde alle vestigingen van NN inc. waarbij groepen medewerkers wereldwijd een 5 weekse Lean Master training ondergingen. Dit onder leiding van het eveneens Amerikaanse Rockwell. Het Lean werken met 5-S en Kaizen events begon al spoedig vorm te krijgen. Flow maar ook proces innovatie door engineering, het communicatie plein en de Warroom voor innovatie zijn vandaag de dag goed zichtbaar. Maar er blijven meer uitdagingen over!

Workshops

Ook bij TN Netherlands zien we dat Lean zaken zijn opgepakt die later weer van de radar zijn geraakt of minder aandacht hebben gekregen. De volgende thema’s zijn dan ook door TN Netherlands aangewezen voor deze RT. Jouw inbreng wordt verwacht op een van de volgende onderwerpen:

Thema 1: TPM

Total Productive Maintenance berust op 7 pilaren waarbij autonoom onderhoud door operators en product kwaliteit een grote rol spelen. Een gecontroleerde en betrouwbare flow creëren zonder TPM is dan ook onmogelijk. Natuurlijk wordt er veel aan onderhoud gedaan bij TN Netherlands. De vraag die hier aan de orde komt is hoe dit systeem naar het volgende niveau kan worden getild.

Thema 2: Ohno circle

De Seven Deadly Wastes zijn voor elke Leaner wel bekend. Toch zien we zaken vaak over het hoofd en weten vaak niet van elkaar waar de echte pijn punten zitten. Observatie was dan ook een van de speer punten voor Taiichi Ohno. De waarnemingen in operations leerde Ohno veel over wat er in de totale Flow gebeurde en wat er beter kon. In deze RT vragen wij onze leden een Circle te doen en hun bevindingen na afloop te delen over zowel het concept als hun waarnemingen zelf.

Thema 3: Refit Lean programma

Ook TN Netherlands heeft een gedegen Lean programma doorlopen waarbij veel zaken zijn opgepakt en verbeterd. Een refit van het programma zelf is echter weer noodzakelijk om naar de volgende fase door te kunnen groeien. Denk en praat mee over de aanpak van dit vervolg programma.

Thema 4: Communicatieplein / zelfsturende teams

Er is veel gedaan aan Visual management onder andere dmv het communicatieplein. Hoewel dit een randvoorwaarde is voor zelfstuurbaarheid is daarmee nog niet aan alle voorwaarden voldaan. Om de ideale Flow te realiseren en Waste tot het minimum te beperken is het noodzakelijk “bottum-up” te gaan werken. Welke andere zaken komen hierbij aan bod en hoe vlieg je deze zaken aan? We zijn benieuwd naar jouw ervaring!

Agenda

11:30 Ontvangst gasten
12:00 Intro LMN
12:15 Intro TN Netherlands algemeen
12:30 Intro Lean achtergrond informatie
13:00 Lunch
13:45 Indeling workshops incl rondleiding
15:15 Break
15:30 Vervolg workshops
16:30 Plenaire terugkoppeling 10 min per team
17:10 Afsluiting & borrel
18:00 Einde

Locatie:
TN Netherlands Veenendaal
De Smalle Zijde 1B
3903 LL Veenendaal

Meer informatie en inschrijven

Voor extra inlichtingen over deze Round Table Sessie kunt u contact opnemen met Annelies Dieperink van het secretariaat.

+31 (0)85 87 69 280

Direct aanmelden

Deze activiteit is uitsluitend voor LMN leden.
Registeren Round Table Tsubaki Nakashima Netherlands (voormalig SKF Veenendaal) (26 september 2019)

Deze activiteit is uitsluitend voor LMN leden.

Voornaam *
Tussenvoegsel
Achternaam *
E-mailadres *
Geslacht *
VrouwMan
Bedrijfsnaam *
Functie *

Telefoonnummer *

Bekijk onze andere Activiteiten

Menu