Round table NS Treinmodernisering – Haarlem

Datum : woensdag 6 juli 2022

In deze Round Table is LMN te gast bij NS Treinmodernisering (NSTM) in Haarlem. Al sinds 1839 wordt hier gewerkt aan het moderniseren van allerlei treinen. Om de continuïteit van NS te waarborgen richt NSTM het terrein opnieuw in, zodat ze klaar zijn voor de toekomst. Het is de ambitie om in 2030 80% minder aardgas te gebruiken en om met de gehele NSTM werkplaats van het gas af te gaan. De aankomende jaren worden tevens gebruikt om de gebouwen te verduurzamen, de bestaande verouderde gebouwen te vernieuwen en/of te herinrichten en tevens het huidige spooremplacement te herzien.
NSTM zet vol in op Lean Management. Materiaalbeschikbaarheid en betrouwbare treinen is immers van levensbelang voor de NS. Vele Lean trajecten zijn reeds doorlopen en hebben al veel bijgedragen aan de procesoptimalisatie voor met name de onderhoudswerkplaatsen. Haarlem heeft een vast team van medewerkers die zich inzet om Continuous Improvement verder te ontwikkelen en heeft daarbij goede resultaten geboekt.
NS Treinmodernisering is een bedrijfsonderdeel van NS Operatie en is met een oppervlakte van 14 hectare de grootste locatie. Ruim 1000 collega’s houden zich dagelijks bezig met revisie, ombouw en modernisering van treinen en draai- en wielstellen. Er wordt bots- en brandschade hersteld en worden er onderdelen voor de treinen geproduceerd.

Achtergrond informatie
Tijdens de Round The Table gaan we kijken naar de modernisering van het dubbeldekker type Virmm23. Deze productielijn is opgedeeld in 22 werkstations waarop in vaste volgorde de verschillende rijtuigen voorbij komen. In 6 diensten per takt wordt het werk op 1 werkstation uitgevoerd volgens de standaard in de werkinstructies. Iedere drie dagen schuift een rijtuig een stap op in het proces. De voortgang, kaliber registraties en kwaliteitscontroles worden vastgelegd in digitale voortgangslijsten.
Een onderdeel van het werk is verspillingen uit het proces halen, continu verbeteren. Per team wordt er gewerkt met een afwijkingen- en verbeterbord. Ook is in de montage het Cross Dock Center direct tegen de productie aangebouwd, gaan andere leveringen direct uit de trailers van de toeleveranciers naar de werkstations en worden materialen en bevestigingsmiddelen per takt per werkinstructie aangeleverd.

Wil je alvast een inkijkje in het productieproces? Bekijk dan deze timelapse

De uitdaging
Tijdens de rondleiding bij NSTM vragen we iedereen om Read a plant fast, ook wel de Rapid Plant Assessment (RPA) uit te voeren. De RPA Tool geeft focus bij het bekijken van een fabriek en levert, in korte tijd, zeer waardevolle informatie over een bedrijf.
De RPA-tool geeft een team, dat rondgeleid wordt door een fabriek, handvatten om de ‘Leanness’ van de operatie te beoordelen. De ‘Leanness’ wordt beoordeeld aan de hand van elf aan Lean verwante categorieën. Een klein team van 4 à 5 man, liefst multidisciplinair opgebouwd en met enige Lean-basiskennis, voert het assessment uit. Uitleg volgt voor de rondleiding.

Thema 1: Rapid plant assessment, hoe Lean is NSTM? Geeft de tool inzicht?
Indien de RPA door verschillende groepen wordt uitgevoerd, geeft de gemiddelde score maar ook de uiterste waarden input voor discussie. Wat valt op binnen NSTM? Waarom en hoe kunnen we dit (continu) verbeteren? Geeft de RPA-tool jou inzicht? Ga je het vaker gebruiken?

Thema 2: Visueel management van doelen en resultaten
Vanuit eerdere RPA’s door bezoekers weet NSTM dat er verbeterruimte is op de zichtbaarheid van de doelen. Dit is belangrijk om het continu verbeteren te stimuleren. Elke dag een beetje slimmer! NSTM vraagt de volgende input: Welke doelen zou je waar verwachten? Wat spreekt naar jullie ervaring een productieteam aan? Wie geeft dit visuele inzicht, het team zelf of een staff afdeling? Wat zijn de voor- en nadelen van een geprinte versus een ‘met bord en stift’ bijgehouden grafiek?
Continu verbeteren leidt vaak tot prettiger werken en voldoening door eigen inbreng van ideeën. Als we faciliteren in oplossen, zien we dat ideeën gemeld worden. ‘What’s in it?’ voor het productieteam om resultaten inzichtelijk te maken? Hoe maken we het leuk?

Agenda:
12:00 uur Ontvangst + broodjes
12:30 uur Opening LMN/ voorzitter
12:45 uur Introductie bedrijf door: Erik Koning en Diana van Egmond
13:00 uur Uitleg Rapid Plant Assessment
13:30 uur Groepen opsplitsen en fabriek bezoeken
14:45 uur Koffie/thee pauze en invullen ‘leanness’ waardering per groep
15:15 uur Groepen opsplitsen per thema en discussie per groep
16:15 uur Presentatie inzichten per groep aan iedereen
17:00 uur Plenaire terugkoppeling
17:15 uur Informele nabespreking met een drankje
17:45 uur Einde

Locatie:
NS Treinmodernisering
Oudeweg 6
2031 CC Haarlem

Aanmelden?
Dit event staat open voor leden van LMN.

Per lid houden wij rekening met 3 deelnemers per bedrijf. Mocht je meer medewerkers willen meebrengen zet deze dan op de reserve lijst. We laten dan uiterlijk een week vooraf weten of er voldoende plek is. Aanmelden voor dit event kan vanaf heden. Let wel, veiligheidsschoenen, gehoorbescherming en veiligheidsbrillen zijn verplicht!

Graag nodigen wij onze leden uit om gratis deel te nemen aan deze bijeenkomst.

Inschrijven kan via deze site of stuur een mail naar adi@leannetwork.nl.

Meer informatie en inschrijven

Deze Round Table Sessie heeft reeds plaatsgevonden. Bekijk hier onze andere activiteiten van LMN.

+31 (0)85 87 69 280

Bekijk onze andere Activiteiten