Blijven verbeteren – De sleutel tot succes!
Wie Lean zegt, zegt Scania. Reeds velen van ons hebben het bedrijf mogen bezoeken om te ontdekken hoe Continuous Improvement (CI) nou echt verankerd kan worden in de organisatie.
Over Scania Zwolle
Het is indrukwekkend om te zien hoe pakweg 195 trucks per dag met een TAKT van momenteel 5 minuten de fabriek verlaten. Met een grote hoeveelheid varianten wordt elke truck klant specifiek geassembleerd bij minimale voorraden en direct aan de klant geleverd. 2300 medewerkers zijn hier actief op deze locatie waarbij iedereen ook zijn steentje bijdraagt aan het SPS programma. Kijk hier hoe het assemblage proces verloopt.
Workshops
Materiaal tekorten, beschikbaarheid personeel maar ook duurzaamheid en kwaliteit zijn allemaal zaken die momenteel een hoge prioriteit krijgen binnen alle bedrijven. Deze zaken zijn op zich niet nieuw maar het blijft echter lastig om CI ook echt te verankeren in de organisatie. Een gestandaardiseerde wijze van continue verbeteren is de beste aanpak, zo bewijst Scania. Hun Lean huis staat daarin centraal en het SPS programma levert de gereedschappen.
CI kent 5 belangrijke pijlers te weten: wat gaan we doen, waar staan we, hoe gaan we dit bereiken, de uitvoering en de borging (DMAIC). Ditmaal willen we onze leden meenemen in de opzet en uitvoering van de eerste 2 stappen, teweten:
Hoshin Kanri (Strategisch plan)
Hoshin is een werkmethode die een organisatie of bedrijf ondersteunt met het bepalen van maatregelen om haar langetermijnmissie en -visie na te streven. Van fundamenteel belang voor Hoshin zijn de checkpunten (voor de middelen) en de controlepunten (voor de doelen). Er worden doelen of mijlpalen geformuleerd, die de langetermijnvisie van de organisatie weergeven. De checkpunten geven aan of de implementatiemethode hun doelen behalen, daar waar de controlepunten aangeven of de doelen gehaald zijn. Wij gaan zien hoe Scania dit in de praktijk toepast a.d.h.v.:
• Plek van Hoshin Kanri / strategisch plan in de Lean manier van werken;
• Elk team die zijn eigen bijdrage levert aan het strategisch plan;
• Oefening in hoe strategisch activiteiten af te breken naar betekenisvolle activiteiten voor elk team.
Daily follow-up:
Een korte gestandaardiseerde dagstart waarbij medewerkers staand een toelichting geven over eventuele afwijkingen van het proces maar ook de verbeteropties doornemen. Dit zorgt voor rust en regelmaat gedurende de rest van de dag. In deze workshop wil Scania graag laten zien hoe de Daily follow up bij hun functioneert en welke voordelen zij hiermee behalen. De onderwerpen hierbij zijn:
• Daily follow up als motor voor continu verbeteren;
• Van re-actief naar pro-actief;
• Oefening in het bouwen van een dashboard + agenda voor de DFU.
Agenda:
Voor deze dag hebben we de volgende agenda staan:
12:00 uur Ontvangst + broodjes
12:30 uur Opening LMN/ voorzitter
12:45 uur Introductie bedrijf door: Kees Luttik, hoofd SPS office
13:00 uur Thema toelichting
13:30 uur Groepen opsplitsen en fabriek bezoeken
14:30 uur Koffie/thee pauze
14:45 uur Thema groepen uitleg en discussie per groep
16:00 uur Stellingen poneren en stemmen.
16:30 uur Plenaire terugkoppeling
17:15 uur Borrel
18:00 uur Einde
Locatie:
Scania Production Zwolle
Russenweg 5,
8041 AL, Zwolle
Aanmelden:
Dit event staat open voor leden van LMN. Meld je aan via de button op deze pagina of stuur een mail aan Annelies Dieperink
Per lidbedrijf houden wij rekening met 3 deelnemers per bedrijf. Mocht je meer medewerkers willen meebrengen zet deze dan op de reserve lijst. We laten dan uiterlijk een week vooraf weten of er voldoende plek is.