Productontwikkeling in de Mechatronica op basis van de Agile & Scrum

Na de succesvolle bijeenkomst bij VMI Epe hebben wij ook Zehnder Zwolle bereid gevonden om hun aanpak bij productontwikkeling m.b.v. SCRUM technieken te delen met de leden van LMN.
Waar product kwaliteit, energieverbruik, innovatieve producten en niet te vergeten modulair te bouwen producten nu de regel is, moet engineering aan alle eisen gelijktijdig voldoen en binnen de gestelde tijd en budget vaak een forse prestatie leveren. Dit was voor Zehnder de aanleiding om te starten met Scrum.

Datum : woensdag 30 oktober 2019

Wanneer Prince2 en wanneer Scrummen? Waar begin ik met Agile? Wat is nu het verschil tussen Lean en Scrum? Hoe hou ik m’n visie vast bij het gebruik van sprints? Wat is de rol van een scrum master?

Allemaal vragen die aan de orde kwamen op deze goedbezochte LMN bijeenkomst over de toepassing van Agile & Scrum bij productontwikkeling  van Zehnder Zwolle.

LES middagprogramma
Op deze bijeenkomst konden we horen en zien hoe Zehnder dit programma heeft vormgegeven en welke valkuilen hierbij naar voren kwamen. Hierbij schetste Hendrik de Wilde (MD, Production) een plaatje waarbij de markteisen van de bouw een nieuwe insteek vereisen daar waar het om productontwikkeling gaat.

Bij de introductie van Agile en Scrum bleek o.a. de communicatie vaardigheden aanvankelijk een beperkende factor te zijn in de overbrugging tussen ontwikkelaars en sprints teams. Een van de punten die overwonnen moest worden.

Na deze uitleg werd achtereenvolgend een bezoek gebracht, onder leiding van de 2 scrum masters Karin en Harold, aan de fabriek,  de Scrum ruimte en het Lab. Hierbij konden we ervaren hoe Scrum  in de praktijk wordt toegepast en wat de resultaten hiervan zijn.

Om de theorie achter Agile & Scrum goed te kunnen begrijpen had LMN ook Jan Faber van Devoteam uitgenodigd die zijn ervaring vanuit de ICT wereld met ons heeft gedeeld. Hieruit kon worden afgeleid dat er aardig wat overlap is tussen Lean en Agile maar tegelijker tijd een welkome aanvulling is daar waar het gaat om Scrum en sprint teams.

Achtergrond informatie
Hoewel de gereedschap box van Lean al goed gevuld is blijkt dat grotere ontwerp aanpassingen sneller en beter verlopen met de Agile aanpak waarin Scrum een belangrijke rol speelt. Zo bewijst Zehnder uit Zwolle met de succesvolle toepassing hiervan.

Scrum wordt al enige jaren toegepast binnen automatiseringsprojecten waarvan al langer bekend was dat deze veelal een forse tijd- & budget overschrijding hebben. Met grote ontwerp aanpassingen of een complete nieuwe productlijn gaat dat vaak niet anders binnen de technologische industrie. Waar deze industrie sterk afhankelijk is van innovaties om voor te blijven lopen op de concurrentie worden er forse eisen gesteld aan engineering tijdens de ontwikkelfase. Waar product kwaliteit, energieverbruik, innovatieve producten en niet te vergeten modulair bouwen nu de regel is, moet engineering aan alle eisen gelijktijdig voldoen en binnen de gestelde tijd en budget vaak een forse prestatie leveren.

Aanleiding bij Zehnder
Tijdens de crisis in de bouw was de vraag naar nieuwe innovatieve producten gering. Nu blijkt echter voor zowel de nieuwbouw als de renovatie woningen het tegenovergestelde! Ook de maatschappelijke ontwikkelingen richting energie besparing en de switch van gas naar elektrisch en het te kort aan bouwvakkers wordt ook van Zehnder verwacht dat zij snel met nieuwe producten op de markt komen. Producten die ook passen in de nieuwe bouwconcepten die de bouwers ontwikkelen om snel aan de behoefte van de markt te kunnen voldoen.

Toepassing Agile & Scrum
Waar Zehnder, zoals bij veel bedrijven, gewend was te werken met de klassieke waterval filosofie en de klassieke projectstructuur methodiek, moest men constateren dat de gevraagde time-to-market hiermee niet meer gerealiseerd kon worden. Tijd voor Zehnder om over te stappen naar een nieuwe werkwijze waarbij d.m.v. de Agile filosofie en Scrum project methodiek nieuwe product ontwikkelingen wel op tijd gerealiseerd konden worden, zoals bleek uit de try-out en de uiteindelijke implementatie in 2017.

Mocht je meer willen weten over de toepassing van Agile & Scrum, neem dan contact met ons op.

Meer informatie en inschrijven

Deze Lean Exchange Service heeft reeds plaatsgevonden. Bekijk hier onze andere activiteiten van LMN.

+31 (0)85 87 69 280

Bekijk onze andere Activiteiten