The Missing Link – Lean Leadership

Datum : vrijdag 28 juli 2023

Meerdere bedrijven zoeken naar wegen om hun Lean implementatie programma succesvol door te ontwikkelen. Lean leiderschap is daarbij een must!

In zijn boek over Lean Leadership beschrijft David Mann dat een succesvolle Lean implementatie voor 20% afhankelijk is van het gereedschap, maar voor 80% valt of staat met  het gedrag en de mindset van het (senior) management. Zonder deze verandering zal een Lean programma gauw verzanden. Een uitdaging die voor veel bedrijven bekend zal voorkomen. Continuous Improvement betekend immers dat je het personeel actief moet betrekken bij de ontwikkelingen van het bedrijf. Maar is tevens ook van belang om je personeel te binden en te behouden. Een groot personeelsverloop en een hoog ziekte verzuim vormt voor veel bedrijven nog steeds grote uitdaging.

LMN pakt de uitdaging op!
Speciaal voor leden heeft Scania zich bereid verklaart om in 2023 gratis een aantal bedrijven te ondersteunen door de scan bij hun in het bedrijf uit te voeren.  Na afloop worden de resultaten doorgesproken met het MT/ directie waarmee een duidelijk beeld ontstaat op welke gebieden er aandacht is vereist en op welke wijze dit kan worden bereikt.  Zowel Scania als Toyota gebruiken deze scan reeds vele jaren om daarmee hun eigen organisatie verder te ontwikkelen. O.a. Scania heeft hiermee succesvol het personeelsverloop weten terug te dringen en natuurlijk hun eigen Lean programma weten uit te bouwen . Inmiddels heeft het eerste lidbedrijf, NS Treinmodernisering in Haarlem,  de scan ook in eigen huis uitgevoerd.

David Mann is de auteur van het boek “Creating a Lean Culture” waarin hij zijn ervaringen deelt. Hierin geeft hij aan dat het senior management een essentiële rol speelt in het creëren van voorwaarden die ervoor zorgen dat die 80 procent van de inspanning kan slagen. Hun betrokkenheid omvat het opstellen van bestuursregelingen die divisiegrenzen overschrijd, het ondersteunen van een grondige langetermijnvisie op de waardeproducerende processen van de organisatie en het verantwoordelijk houden van iedereen voor het nakomen van Lean-verplichtingen. Dit wordt bereikt door regelmatige, directe betrokkenheid. Wanneer het hoger management het voorbeeld geeft, volgen duurzaam Lean succes en een toenemende Lean leiderschapsmentaliteit.

Vele duizenden bedrijven passen deze concepten en methoden  inmiddels toe en hebben ervaren welke positieve impact dit op hun bedrijf heeft gehad. Om te beoordelen waar een bedrijf momenteel staat en welke aandachtgebieden er zijn heeft David Mann een audit ontwikkelt. Mist op de juiste wijze uitgevoerd geeft de audit na afloop inzicht in de status en de aandachtsgebieden waardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan voor de verdere ontwikkeling van het betreffende bedrijf.

Wil je hier meer over weten of je eigen bedrijf hiervoor willen opgeven? Neem dan contact op met Annelies Dieperink.

Meer informatie en inschrijven

Voor extra inlichtingen over deze Lean Exchange Service kunt u contact opnemen met Annelies Dieperink van het secretariaat.

+31 (0)85 87 69 280

Direct aanmelden

Deze activiteit is uitsluitend voor LMN leden.
Registeren The Missing Link – Lean Leadership (28 juli 2023)

Deze activiteit is uitsluitend voor LMN leden.

  Voornaam *

  Tussenvoegsel

  Achternaam *

  E-mailadres *

  Geslacht *
  VrouwMan

  Bedrijfsnaam *

  Functie *

  Telefoonnummer *

  Bekijk onze andere Activiteiten