Asset Health Management aan boord van de Thialf

Datum : woensdag 6 december 2023

Proces betrouwbaarheid verhogen met Asset Health Management

Het wegnemen van verspillingen en het creëren van Flow zijn de basis elementen van het Lean denken. Toch lukt het bedrijven niet altijd om Flow op te tuigen daar de onderliggende processen zo onbetrouwbaar zijn dat het inrichten van een Flow bij voorbaat kansloos is en dat al snel de conclusie wordt getrokken dat om die reden Lean bij dit bedrijf niet werkt!  

We kennen ze allemaal, de “brandweermannen”, de onmisbare personen van elk bedrijf. Ze blussen elke “brand” en zijn de onmisbare schakel om de orders soepel door het bedrijf te leiden. Zonder hun kennis was het bedrijf al reddeloos ten onder gegaan. Er zijn alleen twee problemen. De Root cause wordt meestal niet aangepakt en bovendien….. ze sterven uit! Onze high tech systemen die steeds complexer worden (en die soms zelfs op afstand opereren) , maakt de werkwijze van brandjes blussen al snel tot een riskante werkwijze De systeem betrouwbaarheid wordt dus steeds essentiëler. Ook bij Lean is een hoge mate van (proces) betrouwbaarheid onmisbaar om de doelstellingen zoals doorlooptijd verkorting, voorraad verlaging en leverbetrouwbaarheid te kunnen realiseren.

Bij deze LES bijeenkomst staan we dan ook stil bij de Asset Health Management (AHM) systemen, of in Lean termen gesproken TPM. We duiken in de wereld van de windmolens en offshore industrie en gaan zelfs aan boord bij een van de grootste kraanschepen!

Dr. Jasper Veldman van de RUG heeft verschillende AHM systemen onderzocht waarbij Predictive Maintenance, data analytics en AI trends de revu zijn gepasseerd. Hij neemt ons mee in zijn bevindingen.

Ir. Menno Kroese is General Manager Equipment bij Heerema Marine Contractors. Met 17 jaar ervaring in het veld weet hij als geen ander hoe heavy equipment onder de meest barre omstandigheden, op afgelegen plekken op zee, onder alle omstandigheden betrouwbaar  moeten kunnen functioneren. Uitgekiende systemen en systematische toepassing van AHM maakt dit mogelijk. Menno vertelt hoe Heerema dit heeft ingericht.

Voor deze gelegenheid zijn we te gast aan boord van de Thialf. Een unieke plek en gelegenheid voor LMN om kennis te maken met de praktijk aan boord van een van de grootste half afzinkbare kraanschepen met een hefvermogen maar liefst 14.200 ton en die accommodatie biedt aan maar liefst 736 personen. Een beperkte rondleiding staat op het programma!

Agenda:
13:30 Ontvangst
14:00 Boarding
14:15 Welkom leden door onze voorzitter
14:30 Jasper Veldman, Thema: Onderzoeks resultaten Predictive Maintenance, data analyse en AI trends voor de windmolen industrie
15:15 Menno Kroese, Maintenance & reliability systemen Heavy duty equipment
16:00 Korte rondleiding / uitleg systemen Thialf
17:15 Afronding / vragen / Feed back
17:30 Afsluiting
18:00 Optie: warme maaltijd aan boord Thialf

Locatie & tijd:
Kraanschip Thialf, Heerema. 51.9393813 Noorderbreedte, 4.1851855 Oosterlengte
Tijd: Woensdag 9 november 2021, aanvang 13:30 uur

Geïnteresseerd?
Inschrijven kan via deze site of stuur een mail naar adi@leannetwork.nl. Wij nodigen graag onze LES leden uit om gratis deel te nemen aan deze bijeenkomst

Meer informatie en inschrijven

Voor extra inlichtingen over deze Lean Exchange Service kunt u contact opnemen met Annelies Dieperink van het secretariaat.

+31 (0)85 87 69 280

Aanmelden vanaf

Bekijk onze andere Activiteiten